Parçalı Anlatım I
Bir Edebiyat Türü Olarak Parçalı Anlatım
BİR EDEBİYAT TÜRÜ OLARAK “PARÇALI ANLATIM”
* Edebiyatın karşılığı olarak "Yazın" demiş Türk Dil Kurumu. Ben de buyruğa uyup yazayım dedim.
* Mesele şurada; geçenlerde oldukça bilgili olduğunu bildiğim bir dostumla konuşuyordum “Nehir Söyleşi” tarzında bir kitaptan bahsettim. O ne dedi!
* Başka bir dostumla konuşurken, “Yahu şu falanca kişi için bir ‘Armağan’ kitap yapmak gerek dedim. ‘Armağan’ kitap nedir dedi?
* Şimdi “Parçalı Anlatım” diyeceğim ve hangi sevdiğim arkadaşımın bilmediği bir konuda ayağına basmış olacağım, gerçekten bilemiyorum.
* Roland Barthes bir “Parçalı Anlatım” ustasıdır ve “Ara Olaylar” kitabı Türkçe çevirisi ile bile güzeldir. Şimdi yeni bir soru çıkabilir: Roland Barthes kimdir? Kısaca, Fransız bir düşünürdür…
* Aslında bütün mesele onunla çıktı: Bu akşam yoldan geçerken yaşadıklarımı, düşündüklerimi parça parça anlatayım dedim. Eve gelince de bu anlatım tarzını bilmeyenler için bir açıklama getirmeyi doğru buldum. Zira yakınlarda çok da değerli arkadaşlarım ne “Nehir Söyleşi” ne de “Armağan Kitap” hakkında fikir sahibiydi.
* İşin kolayına kaçıp, internetten tanımı bulup bilgiyi paylaşmak üzere “Yazın Çeşitleri” diye bir arama yaptım. Türkiye’de ve Dünya’da “Yaz Modası” ile ilgili ne varsa çıktı.
* Vardığım sonuç: Türk Dil Kurumunun, edebiyat sözcüğü yerine önerdiği “Yazın” tutmamış. Google bile tanımıyor…
* “Kitap Türleri” diye arama yapınca da çok kaba bir “tasnif” çıkıyor. Tabi sorun şurada, Google biz ne girersek onu bize sıralayarak geri bildiriyor. Yani biz bildirmezsek o da bize durduk yerde vermiyor. Bir nevi “ne kadar para o kadar köfte” durumu.
* Uykum kaçtığı için yazıyordum ama şimdi uykum geldi. Belki daha sonra bu yazıya neden başladığımı, gün içinde ne yaşadım da bunları yazmaya karar verdiğimi de yazarım.
* İşte “Parçalı Anlatım” böyle bir şey. Ara Olaylar’ı okuyun keyfini çıkarın; son derece rahat okuma sağlayan bir tarz…
Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com